Thursday, January 26, 2012

Πώς να επιλέξω το σκυλάκι που θα πάρω;




Επιλέγοντας έναν σκύλο.



Τα σκυλιά μπορούν να γίνουν καταπληκτικοί σύντροφοι και μπορούν να προσφέρουν χαρά και ευχαρίστηση στους κηδεμόνες / ιδιοκτήτες τους.

Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αποτελούν και μία δέσμευση μεγάλου χρονικού διαστήματος. Μερικές από τις φυλές μπορούν να φτάσουν μέχρι και την ηλικία των 16 με 17 ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός αν σκέφτεστε να αποκτήσετε έναν σκύλο. Παράλληλα θα πρέπει να αναλογιστείτε τον χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται ειδικότερα στην εκπαίδευση του σκύλου αλλά και στις καθημερινές του βόλτες. Θα πρέπει να εξακριβώσετε αν ταιριάζει ο σκύλος στον τρόπο ζωής σας και αν πραγματικά έχετε την ικανότητα να δεσμευθείτε με την απόκτηση ενός σκύλου. 



Προετοιμασία για την απόκτηση σκύλου.ΠΡΙΝ σκεφτείτε ποιόν σκύλο θέλετε ελάτε σε επαφή με υπεύθυνους ιδιοκτήτες σκύλων, μιλήστε μαζί τους, βγάλτε βόλτα τον σκύλο μαζί με τον ιδιοκτήτη του και στην συνέχεια μόνοι σας. Κρατήστε έναν σκύλο στο σπίτι σας για ένα διάστημα 2 εβδομάδων έτσι ώστε να ζήσετε από «πρώτο χέρι» τι σημαίνει να ζεις μαζί του. Μιλήστε με ανθρώπους που έχουν κουτάβια αν στόχος σας είναι να αποκτήσετε κουτάβι. Γνωρίστε από κοντά την εκπαίδευση σκύλων για να μάθετε εκ των προτέρων τι σημαίνει και πως γίνεται . Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο καλύτερα θα είναι για σας όταν αποκτήσετε τον τετράποδο φύλο σας.

Αν πάλι αποφασίσετε ότι δεν θέλετε σκύλο, σίγουρα είναι καλύτερα να την πάρετε την απόφαση αυτή ΠΡΙΝ μπει ο σκύλος στην ζωή σας. Υπάρχουν πάρα πολλά σκυλιά που στερούνται του να τα πάει κάποιος μια βόλτα, αν πραγματικά αυτό είναι που θέλετε αποφεύγοντας και την ευθύνη που απορρέει για 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Ο σκύλος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μέλος της οικογένειας με τις ιδιαίτερές του ανάγκες.




Τα βασικά για την επιλογή του σκύλου.

               Τα χαρακτηριστικά της φυλής σίγουρα επηρεάζουν την δυνητικότητα του           σκύλου όμως τα σκυλιά επηρεάζονται εξίσου από τις αρχικές τους

εμπειρίες  όπως είναι η κοινωνικοποίηση και σίγουρα από την εκπαίδευση, την  διατροφή και την άσκηση. Τα κουτάβια για παράδειγμα κληρονομούν και διδάσκονται από τους γονείς τους χαρακτηριστικά συμπεριφορών. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ καλή ιδέα να γνωρίσει κανείς τους γονείς του κουταβιού που θα αποκτήσει. Είναι ευκολότερη η διαχείριση σκυλιών αν η μητέρα τους είναι φιλική και έχουν σωστά κοινωνικοποιηθεί ως κουτάβια, παρά αν ζουν σε ένα απομονωμένο γκαράζ ή έξω από το σπίτι. Τα κουτάβια που μεγαλώνουν μέσα στο χώρο του σπιτιού όπου μπορούν με ασφάλεια να παρατηρούν μεγάλη δραστηριότητα και να βλέπουν ανθρώπους  κοντά τους, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να θεωρήσουν ως ενήλικες  τους ανθρώπους ως φίλους τους.

Η επαφή με φιλικά σκυλιά είναι πολύ σημαντική για τα κουτάβι αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους. Μέσω της συναναστροφής αυτής θα αναπτύξουν μεγαλώνοντας τους σωστούς τρόπους επικοινωνίας και σχέσεων με τα άλλα σκυλιά και θα αποφευχθούν προβλήματα συμπεριφοράς.

Στην περίπτωση που πρόκειται να αποκτήσετε όχι κουτάβι αλλά μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο, θα ΠΡΕΠΕΙ να ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΤΕ ότι ο εκτροφέας που θα επιλέξετε κοινωνικοποιεί το σκυλί σας ΚΑΙ με άλλα σκυλιά ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ με την μητέρα του και τα αδέρφια του.

Οι σημαντικότητα των πρώτων εμπειριών σημαίνει ότι είναι πολύ καλύτερα να γνωρίζετε τον εκτροφέα απ ότι να πάρετε ένα σκύλο από κάποιον τυχαίο. ΠΡΙΝ την συναλλαγή σας μάθετε για τον εκτροφέα από πολλές και διαφορετικές πηγές. Διασταυρώστε απόψεις και γνώμες.  

Τα κουτάβια που διαφημίζονται μέσω αγγελιών, το πιθανότερο είναι να μην έχουν κοινωνικοποιηθεί. Πιθανότατα να έχουν άλλου είδους προβλήματα υγείας. Αν αγοράζετε κουτάβια από αμφίβολα μέρη όχι μόνο διαιωνίζετε προβλήματα, αλλά ενθαρρύνετε και λαθεμένους εκτροφείς οι οποίοι ΔΕΝ σέβονται την ζωή των ζώων αλλά στόχο τους έχουν μόνο το κέρδος.
Ακόμα και δωρεάν αν σας δίνουν τον σκύλο και φυσικά δεν είναι εκτροφείς σκεφτείτε ΓΙΑΤΙ επέτρεψαν οι ιδιοκτήτες την γέννα και δεν στείρωσαν τον σκύλο ή την σκύλα τους ?


Ο οποιοσδήποτε δίνει ένα σκύλο θα πρέπει να ενδιαφέρετε για την τύχη του. Για τον λόγο αυτό μην σας φανεί παράξενο αν σας βομβαρδίσουν με πολλές ερωτήσεις. Το κάνουν διότι νοιάζονται να μάθουν αν θα είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης. Να ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ανδεν σας ρωτήσουνΜήπως θέλουν να ξεφορτωθούν τον σκύλο ?

Οι σωστοί και υπεύθυνοι εκτροφείς θα σας προσφέρουν βοήθεια και αφού ο σκύλος θα έχει εγκατασταθεί στο νέο του σπίτι και θα δεχθούν να πάρουν πίσω τον σκύλο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.






      Και κάτι πολύ σημαντικό.

Πολλά από τα σκυλιά που βρίσκονται σε κέντρα συλλογής (σωματεία, φιλοζωικές οργανώσεις κλπ) είναι άστεγες ψυχές που κατέληξαν εκεί διότι οι ιδιοκτήτες τους αρρώστησαν, πέθαναν ή χώρισαν. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές καταλήγουν στον δρόμο από την ανευθυνότητα των ιδιοκτητών που τα αντιμετωπίζουν ως κάτι εφήμερο και αναλώσιμο και από την άρνηση να σκεφτούν ολοκληρωμένα και να στειρώσουν τα ζώα τους (αρσενικά και θηλυκά). Για του λόγου το αληθές, ρωτήστε γύρω σας και μετρήστε πόσους ιδιοκτήτες σκύλων θα βρείτε που ΔΕΝ είναι εκτροφείς και ΔΕΝ έχουν στειρώσει τον σκύλο ή την σκύλα τους χωρίς να έχει κάνει έστω και μία γέννα. (Ο γράφων έχει 3 αρσενικά σκυλιά ημίαιμα. Το πρώτο στειρώθηκε 7 μηνών και τα άλλα 2 μόλις ήρθαν στην κατοχή του.)

Ωστόσο τα σκυλιά αυτά είναι καταπληκτικά. Τα βρίσκεις σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων και αποδεδειγμένα είναι ποιο ανθεκτικά στις ασθένειες από τις ράτσες. Έχουν την ανάγκη μας και αναζητούν ένα σπιτικό, φροντίδα και προπάντων αγάπη. Ναι, δεν έχουν pedigree / χαρτιά όμως έχουν την ίδια αφοσίωση και εξυπνάδα με τους ποίο τυχερούς συγγενείς τους.

Ίσως οι ανάγκες τους σε εκπαίδευση να είναι μεγαλύτερες αφού θα πρέπει να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν προβλήματα που δεν επέλεξαν να έχουν. Ίσως θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, όμως θα έχετε κάνει καλό τόσο σε εσάς όσο και στον σκύλο.  

Όλοι οι σκύλοι είναι ψυχές του Θεού και δεν κατηγοριοποιούνται.

Αγαπήστε τους ότι και αν είναι, και φερθείτε τους όπως τους αξίζει.




No comments:

Post a Comment