Thursday, January 26, 2012

Πώς να κάνω μπάνιο το σκυλάκι μου;

ΕΠΟΧΉ: Το πρώτο μπάνιο δεν θα πρέπει να γίνει ενωρίτερα από τους 3 μήνες, μια και στους 3 μήνες το κουταβάκι μας έχει εμβολιαστεί με τα απαραίτητα εμβόλια. Την πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε να λούσετε το σκυλάκι, καλό είναι να περιορίσετε το χρόνο του λουσίματος στο ελάχιστο και να ανταμείψετε αργότερα με χάδια και λιχουδιές. Είναι καλό το μπάνιο να αποτελέσει από την αρχή μια θετική εμπειρία –όσο αυτό γίνεται- ούτως ώστε οι επόμενες φορές να είναι ευκολότερες τόσο για εσάς όσο και για το κατοικίδιό σας.




Έξω από το σπίτι ή μέσα;Είναι προτιμότερο το μπάνιο να γίνεται μέσα στο σπίτι καθώς αυτό είναι πιο πρακτικό και εύκολο τόσο για εσάς όσο και για το σκύλο σας. Ποτέ μην λούζετε το σκυλάκι σας έξω όταν κάνει κρύο, ειδικά όταν πρόκειται για κουταβάκι το οποίο δεν είναι σε θέση ακόμα να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του σώματός του.




Πόσο συχνά;Καλό θα ήταν να γίνεται κάθε 20 ημέρες      με 1 μήνα.Αν το λούζετε πιο συχνά τότε θα προκαλέσει ξηροδερμία και θαμπό τρίχωμα.Η συχνότητα του λουσίματος εξαρτάται από τη ράτσα του σκύλου σας.Συμβουλευτείτε το κτηνίατρό σας ή κάποιον άλλο ειδικό.Αν το σκυλάκι σας περνάει πιο πολύ χρόνο έξω από το σπίτι τότε το λούσιμό του θα πρέπει να είναι πιο συχνό.Ακόμη το τρίχωμα κάθε σκύλου καθορίζει τη συχνότητα του μπάνιου.Αν ένας σκύλος έχει λείο και ίσιο τρίχωμα τότε το μπάνιο του θα μπορεί να είναι πιο αραιά γιατί το χτένισμα θα μπορέσει να το κρατήσει καθαρό πιο πολύ καιρό.




Τί σαμπουάν να χρησιμοποιήσω;Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε σαμπουάν για ανθρώπους .Μπορείτε να βρείτε στην αγορά ειδικά σαμπουάν για σκύλους.




Τί θα χρειαστώ;Ένα καλό σαμπουάν, κατάλληλο για σκύλους.Ένα απαλό σφουγγάρι,πετσέτα, κατά προτίμηση ειδική πετσέτα για σκύλους η οποία απορροφά     νερό και συνεπώς στεγνώνει γρηγορότερα το τρίχωμα.Χτένα για σκύλους,απαλή βούρτσα,ένα αντιολισθητικό χαλάκι,βαμβάκι.








Πριν το μπάνιο...

Είναι σημαντικό πριν το μπάνιο να χτενίσετε καλά το σκυλάκι σας και να ξεδιαλύνετε τυχόν κόμπους. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε το νερό θα μετατρέψει τους κόμπους σε στερεές μάζες και πιθανόν να χρειαστεί κόψιμο του τριχώματος για να απομακρυνθούν.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα κοντά σας, τοποθετήστε το αντιολισθητικό χαλάκι στο μπάνιο και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού ώστε να μην είναι ούτε κρύο ούτε πολύ ζεστό.


Η ώρα του μπάνιου...



Μιλάτε με τόνο ήρεμο, τρυφερό και καθησυχαστικό ώστε να μην τρομάξετε το σκυλάκι. Αποφεύγετε απότομες κινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου.

Βρέξτε το σκύλο πολύ καλά με άφθονο νερό. Έπειτα, βάλτε αρκετή ποσότητα σαμπουάν στην πλάτη του και κάντε μασάζ βαθιά στο τρίχωμα για αρκετή ώρα -10 λεπτά είναι αρκετά-. Προσέξτε να μην πάει σαπουνάδα στο πρόσωπο, ειδικότερα στα μάτια και το στόμα.

Για να καθαρίσετε το πρόσωπο, χρησιμοποιείστε ένα απαλό σφουγγάρι, το οποίο θα μουσκέψετε σε νερό και για να καθαρίσετε τις πατούσες, μεταξύ των δακτύλων και τα νύχια, χρησιμοποιείστε μία απαλή βούρτσα.

Ξεβγάλτε σχολαστικά τη σαπουνάδα. Δεν πρέπει να μείνει ούτε ίχνος, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αυτιά. Δεν πρέπει να μπει σαπουνάδα ή νερό στα αυτιά καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα.


Μετά το μπάνιο...


Αφήστε το σκύλο να τιναχτεί 2-3 φορές, σκουπίστε τον με μια πετσέτα και σκουπίστε με το βαμβάκι τα αυτιά του για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι μαλλιών, σιγουρευτείτε ότι το έχετε σε χαμηλή ένταση και θερμότητα. Αν κρίνετε ότι ο καιρός είναι καλός και ότι δεν χρειάζεται πιστολάκι, τότε αφήστε το σκύλο σε ένα χώρο ζεστό, χωρίς ρεύμα αέρος, για να στεγνώσει.







No comments:

Post a Comment